Een tocht langs berghutten

Precies wat elke bergliefhebber zoekt die graag omringd wordt door majestueuze bergtoppen, bossen, bergkreekjes, watervallen en bergen. Voel de sfeer van de bergen door de nachten door te brengen in de berghutten, de lokale bevolking en cultuur te leren kennen en gewoon het beste te halen uit de “Slowaakse trots” – het Tatragebergte. Wij nemen je mee op een tocht langs berghutten, een unieke ervaring.

Oostelijke witte of Belianske Tatras – Baba Yaga Hut, Ždiar

Overdag beleef je één van de populairste attracties van de regio – de Bachledka Treetop Wandeling. Die kan je bereiken door te wandelen vanuit de Bachledova-vallei of door de moderne kabelbaan te nemen. De wandeling door de boomtoppen biedt een adembenemend uitzicht op de Hoge Tatra en de Witte Tatra, evenals het Pieniny Nationaal Park. Daarna breng je de nacht door in het unieke Baba Yaga-huisje in Ždiar, een dorp met levende folklore.

Oostelijke witte of Belianske Tatras – Plesnivec Hut

Ontdek de natuurlijke schoonheden en toppen van de oostelijke Tatra door te wandelen door de Monkova-vallei, Siroké of door de vallei van het Witte Bergmeer naar het Grote Witte Bergmeer (Veľké Biele pleso). Zo bereik je ook je ook de Plesnivec Berghut.

berghut_Hoge-Tatra_
berghut_Belianske

Hoge Tatra – Zamkovského Hut

Na een bezoek aan het oostelijke deel van het Tatragebergte, leidt het wandelpad je naar het meest bezochte deel van de Tatra, de Hoge Tatra. Het doel van vandaag is om de Veľká Svišťovka-piek (2023 m) te bereiken en verder te gaan naar het bergmeer Skalnaté Pleso, een van de meest populaire plekken in de Hoge Tatra. Wandel over het beroemde bergpad Tatranská Magistrála en je komt aan bij de mooie Zamkovského berghut.

Hoge Tatra – Zbojnícka chata (Dievenhut)

Vandaag leidt het pad je naar de Grote Koude Vallei met het grootste aantal bergmeren van de streek. Het is omringd door de majestueuze toppen van de Hoge Tatra (Slavkovský Peak, Východná Vysoká Peak, Javorový Peak en anderen). Daar trek je naar de ‘Dievenhut’. Met een beetje geluk zie je ’s avonds of vroeg in de ochtend de beroemdste dieren van de Tatra’s, berggeiten in hun natuurlijke omgeving. Een minder uitdagend alternatief is om door de vallei te lopen met indrukwekkende watervallen. Een meer avontuurlijke wandelroute voor ervaren wandelaars brengt je tot de hoogste berghut in de Tatra – Téryho Hut (2015 m). Het gebruik van ijzeren treden en kettingen op dit pad zal je bergervaring heel intens maken. Maar geen zorgen, je inspanningen zullen beloond worden.

berghut_Hoge-Tatra

Hoge Tatra – Berghotel Sliezsky Dom

Hier heb je meerdere opties, afhankelijk van je algehele fysieke conditie. Het pad van de Dievenhut naar het berghotel Sliezsky Dom behoort tot een van de meest aantrekkelijke routes in de Hoge Tatra en biedt uitzicht op de beroemde toppen Vysoká, Ľadový Peak, Rysy en enkele van de toppen van de Poolse Tatra. De ijzeren treden en kettingen zorgen voor een unieke ervaring bij het lopen over de rotsen. Als je je fit genoeg voelt, kan je je wandelroute aanpassen en tot de Východná Vysoká-piek (2429 m) klimmen.

Hoge Tatra – Majlathova Hut of de Hut onder de Rysy Bergtop

Luister naar de stilte van de bergen, geniet van het prachtige uitzicht over de natuur van de Tatra en voel de sfeer van deze plek. Sliezky Dom is het hoogst gelegen hotel (1670 m), net onder de hoogste top van Slowakije – Gerlach (2655 m). Hier maak je je klaar voor de wandeling naar Popradské Pleso één van de meest bezochte bergmeren in de Hoge Tatra. Een andere optie voor ervaren wandelaars is om door te gaan naar de hut onder de Rysy-piek (2245 m), de hoogste berghut in Slowakije, die geen elektriciteit heeft en uitsluitend wordt bevoorraad door sherpa’s. Een overnachting in deze hut is zeker een unieke ervaring. Wist je trouwens dat Slowakije het enige land in Europa is waar er nog sherpa’s actief zijn?

Hoge Tatra Hut onder Solisko (Chata pod Soliskom)

De beloning voor de wandelinspanning van vandaag is het unieke uitzicht over het Podtatranská-bekken, de Lage Tatra en de Kriváň-piek, het symbool van Slowakije. De route komt langs één van de mooiste watervallen in de Tatra, genaamd Skok (Spring) met een hoogte van 25 m. Als je voor een minder veeleisende optie kiest, neem dan het pad naar Štrbské pleso, wat ook de naam is van het dorp en het bergmeer. Štrbské pleso behoort tot de meest bezochte dorpen van de Hoge Tatra en dankzij de goede infrastructuur werden er vele internationale sportevenementen georganiseerd. Als je de nacht in de Hut onder de Rysy Bergtop hebt doorgebracht, neem dan het pad over het Popradské pleso bergmeer en vervolg de beboste bergkam naar de Hut onder de Solisko Bergtop.

Zie je jezelf al wandelen van berghut naar berghut?

Heb je graag professionele begeleiding onderweg of zoek je extra tips? Of wil je dit als kant-en-klaar pakket boeken?
Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen op sales@enjoytatras.com. Wij helpen je met plezier verder.