Fietstocht doorheen de Tatras

Ook in de bergen van de Tatras kan je een fietstocht maken die je als gemiddelde fietser perfect aan kan. Zo kan je mooie tochten maken doorheen de valleien en langs de hoogtepunten van het kleinste Alpinegebied ter wereld. Wij presenteren je graag een route langs spectaculaire uitkijkpunten, valleien en bergtoppen. Langs pittoreske dorpen, natuurgebieden en dichtbij de lokale cultuur en mensen. Deze uitgestippelde rondreis vertrekt uit Polen waar je landt op de luchthaven van Krakau en brengt je tot diep in de door Unesco beschermde Tatrabergen. Wij presenteren je hier een route waar je op basis van 7 dagen met de fiets een tocht kan maken door het hart van Slowakije.

fietstocht Poolse Tantra

Poolse Tatras (43 km)

Niedzica – Nowy Targ – Czarny Dunajec

We beginnen aan de Poolse kant van de Tatras in Niedzica dat bekend staat om zijn kasteel dat uitsteekt boven de Czorsztyn dam. De fietstocht brengt je door Podhale, één van de meest bezochte regio’s van Polen. Een fietspad neemt je door het basin van Nowotarska, bekend om zijn markt (donderdag-zaterdag) waar je bijna alles kan kopen van eten, kleding, een paard tot schapen. Precies de juiste plek om lokale gerechten uit te proberen en te lunchen in het grootste houten restaurant van Polen, Czarna Owca. Van hieruit zet je verder op het fietspad richting Czarny Dunajec en geniet je van het panorama van de Poolse Tatra.

Orava (39 km)

Czarny Dunajec – Vitanová – Oravice – Zuberec

Daarna steek je de grens over naar Slowakije. Daar ontdek je de schoonheid van de Orava regio die zich uitstrekt in zowel de Poolse als de Slowaakse Tatra. Hier kan je voor een ontspannen moment halt houden in Oravice met zijn thermaal zwembad met geothermisch water. Slowakije staat bekend om zijn warmwaterbronnen, mineraalwater, spa’s en zelfs geisers. Het helende geothermische water dat rijk is aan essentiële mineralen heeft een gunstig effect op het lichaam. Dus waarom zou je het niet proberen? Je fietst tot Zuberec, één van de belangrijkste toeristische centra in de westelijke Tatra. Je zal er zeker genieten van het prachtig natuurlijk landschap en het unieke uitzicht op de omgeving.

fietstocht Orava
fietstocht Kvačianska

De Kvačianska vallei en Liptovský Mikuláš (44 km)
Zuberec – Kvačianska vallei – Pavlova Ves – Bobrovec – Liptovský Mikuláš – Liptovský Ján

De rondreis gaat verder langs de grens van het Choč-gebergte en de westelijke Tatra. Het voert je door één van de mooiste valleien van Slowakije, de romantische Kvačianska vallei en gaat verder naar Liptovský Mikuláš, de hoofstad van de Liptov regio (de Lage Tatra). Daar kan je flaneren in het historsch centrum. In de buurt kan je in de Janska vallei een bezoek brengen aan de Stanišovská-grot, een unieke ervaring van kleine meren, grote stalactieten, dierlijke botten en een sjamanistische offerplaats.

Račkova vallei (45km)

Liptovský Ján – Pribylina – Podbanské – Štrbské Pleso

Kom meer te weten over de geschiedenis, cultuur en gewoonten van de inwoners van de Liptov regio in het openluchtmuseum in Pribylina. Hier vind je niet alleen de originele houten dorpshuizen maar ook een houten gotische kerk, een renaissancistisch herenhuis en een tentoonstelling over Považska Forest Railroad. Van daaruit ga je verder naar de stad Podbanské waar je het verleden van de mijnbouw kan ontdekken onder de Kriváň berg. Je fietst tot Štrbské pleso (1.346 m boven zeeniveau), het hoogst gelegen bergresort in de Tatra dat met z’n spectaculaire uitzichten toeristen van over de hele wereld aantrekt.

fietstocht Račkova
fietstocht Hoge-Tatra

In de Hoge Tatra (40km)
Štrbské pleso – Horný Smokovec – Kežmarské žľaby – Ždiar

Hier fiets je langs het de Hoge Tatra, het oudste nationaal park van Slowakije met de majestueuze toppen van de hoogste berketen van het land. Je neemt de weg van de vrijheid die je langst de bergdorpen in de Tatra brengt. In Tatranská Lomnica heb je de mogelijkheid om met de kabelbaan naar Skalnate tarn of de Lomnický-piek (2.634 m) te gaan, de 2de hoogste top van de Tatrabergen. Je hebt er een adembenemend zicht op de hele streek.

Helemaal langs het hoogste deel kom je aan in het meest oostelijk deel van de Tatra, Belianske Tatra. Het dorp Ždiar is één van de weinige plekken waar de folkloristische tradities nog steeds goed bewaard worden door de lokale bevolking. Je kan er de levenswijze en cultuur zien van het lokale bergvolk, de Gorals. Wat dacht je van een ritje met paard en kar naar het bos waar je traditioneel je worsten kunt grillen op een kampvuur? Alvast een leuk idee als je deze regio bezoekt. Het is een typische gorale ervaring. Je kan er trouwens ook blijven slapen zoals de mensen het vroeger deden op hooi in een schuur.

Zie je jezelf al fietsen door de tatrabergen of in de valleiën?

Heb je graag professionele begeleiding onderweg of zoek je extra tips? Of wil je dit als kant-en-klaar pakket boeken?
Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen op sales@enjoytatras.com. Wij helpen je met plezier verder.