Tatra

Het Tatragebergte is de trots van Slowakije. Het gebied (De Hoge Tatra en het spectaculaire Liptovgebied) met 50 bergtoppen van boven de 2000 m vormt een natuurlijke grens met Polen en herbergt twee natuurparken.

UNESCO-biosfeerreservaat

Sinds 1993 is de Tatra door UNESCO uitgeroepen tot biosfeereservaat. De Tatra wordt vaak “het kleinste alpine gebergte in Europa” genoemd. Hier vind je een ongerepte natuur omringd door comfortabele vakantieoorden. Aan de voet van de Hoge Tatra vind je middeleeuwse kastelen, houten volksarchitectuur, historische stadscentra. Enkele daarvan staan op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

Groene, natuurlijke speeltuin

Het Tatragebergte is een groene natuurlijke speeltuin met een betoverende variatie aan natuur, geschiedenis en trekpleisters in een klein, toegankelijk en veilig gebied.

STARÝ SMOKOVEC

De oudste nederzetting in de Hoge Tatra is een essentieel centrum en belangrijk deel van het nationaal park. Ze werd gesticht in 1793 bij de minerale bron die nog steeds voorbijkomende toeristen verfrist. Het is de architectuur die Starý Smokovec bijzonder maakt – de dominante karakteristiek is het Grandhotel Smokovec, dat in 1904 in Art Nouveau stijl werd gebouwd evenals de gerenoveerde historische huizen die de geest van de oude dagen dragen. Hrebienok, een belangrijk startpunt voor wandeltochten en beklimmingen in het hart van de bergen kun je bereiken na een rit van 8 minuten met de kabelbaan vanuit Starý Smokovec.

TATRANSKÁ LOMNICA

Het meest oostelijke toeristische centrum in de Hoge Tatra bevindt zich aan de voet van de berg Lomnický štít, de tweede hoogste bergtop in Slowakije. Het is een ski- en wandeloord, het best gekend voor de kabelbaan naar de berg Lomnický štít, een van de steilste in Europa en opmerkelijk door het gebrek aan steunmasten tussen de twee stations. De hoogst gelegen en steilste helling in Lomnické sedlo (op 2190 m hoogte) zal zelfs de meest ervaren skiërs tevredenstellen.

ŠTRBSKÉ PLESO

Op een hoogte van 1346 meter is Štrbské pleso het hoogstgelegen dorp in de Hoge Tatra en behoort het tot de top toeristische attracties in het gebied. Het is heel populair bij toeristen die verliefd worden op de betoverende atmosfeer van het ongerepte bergmeer van glaciale oorsprong dat omringd is door adembenemende bergtoppen. Het toerisme begon hier meer dan 140 jaar geleden. Dankzij het fantastische klimaat en de optimale ligging werd Štrbské Pleso een bekend centrum voor mensen met ademhalingsproblemen. Naast ontspannende wandelingen rond het meer, is het resort een ideaal startpunt voor vele wandeltochten en beklimmingen en biedt het 9 km gemakkelijke tot gemiddeld moeilijke skipistes, evenals 8 professioneel onderhouden crosscountry skipistes.

HREBIENOK

Hrebienok (1.285m) is een zeer populaire toeristenbestemming en startpunt voor verschillende routes in de Hoge Tatra. Het is gemakkelijk te bereiken per kabelbaan vanuit de nederzetting Starý Smokovec. Hrebienok is een populair vertrekpunt voor wandeltochten naar de valleien van Veľká en Malá Studená dolina of naar Slavkovský štít (piek). In de winter kan je er het unieke Tatry Ice Master event en de de unieke ijskerk “Tatra Dome” bezoeken.

POPRAD

Poprad is de poort tot de Hoge Tatra en biedt heel wat winkel- en terrasmogelijkheden.

Liptov

De combinatie van de natuurpracht en het cultureel en historisch erfgoed, maken van Liptov het grootste natuurlijke speelterrein van Slowakije. De regio leent zich tot tal van sportieve activiteiten en onspanningsmogelijkheden in een bergachtig gebied rijk aan bossen en natuurpracht.

Beschermd natuurgebied

De meest waardevolle delen van Liptov worden beschermd door het Tatra National Park, het nationale park Lage Tatra en het nationale park Grote Fatra. De bescherming van de bossen en natuurlijke monumenten maakt Liptov een gegarandeerd “groene” regio met pure en wijdse natuur.

Cultureel erfgoed

De regio is uitzonderlijk rijk aan architecturale monumenten uit verschillende historische perioden zoals een aantal oude herenhuizen en ruïnes van middeleeuwse kastelen. Verschillende van deze monumenten pronken op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

LIPTOVSKÁ MARA DAM

De Liptovská Mara dam, vaak „de Liptov Zee” genoemd, is een populaire toeristische bestemming onder de bergtoppen van de Tatra. Het grootste waterreservoir in Slowakije met zijn talloze mogelijkheden is een echte zomervakantie hotspot met tal van activiteiten. Zeilen, fietsen, wandelen, varen, minigolf, windsurfen en veel andere activiteiten worden rond de dam aangeboden.

SPA LÚČKY

Het dorpje Lúčky ligt in een rustige vallei in de bossen van de Choč-bergen. Het gebied wordt gewaardeerd door iedereen die zich echt eens wilt ontspannen. Het dorp is bekend voor zijn medische spa waarvan het helende water wordt gebruikt om tal van aandoeningen te behandelen. De spa bevat ook praktijken van specialisten en biedt medische revalidatie en fysiotherapie. De grootste attractie van het kuuroord in Lúčky is het Aqua-Vital Park. Het bevat verschillende baden met waterattracties en sauna’s. In het zitbad heb je trouwens geneeskrachtig thermisch water met een temperatuur van 36 – 38 °C.  Midden het dorp is er een mooie waterval, meteen ook een geliefde ontmoetingsplaats.

LIPTOVSKÝ JÁN

Gelegen in het schilderachtige landschap van de Janská-vallei, biedt het dorp Liptovský Ján een poort naar een wereld van geschiedenis en architectuur. Thermische wateren, jagen, vissen, wandelen en fascinerende onderaardse grotten zijn maar enkele van de geliefde trekpleisters. In de zomer biedt het thermische bad, gelegen aan de ingang van de Janská-vallei, ongestoorde ontspanning in vier zwembaden met geneeskrachtig water.

DEMANOVSKÁ DOLINA – JASNÁ

Met een lengte van 15 km is de vallei van Demänovská dolina bekend als de beroemdste en meest bezochte vallei in de Lage Tatra. De vallei was lang alleen gekend omwille van de twee wereldberoemde grotten: de IJsgrot en de Vrijheidsgrot. De echte bekendheid kwam er nadat in 1936 de eerste stoeltjeslift naar de Chopok-top werd gebouwd. Dankzij de ideale skihellingen, adembenemende uitzichten, de goede wandelmogelijkheden in de zomer, de ongelofelijke flora en fauna en het aangename klimaat werd er een wintersportcentrum met internationale allure gebouwd. Het hogere deel van de vallei – Jasná – is het grootste en populairste skioord in Slowakije. Een overvloed aan kabelbanen, skiliften en idyllische hellingen bieden uitstekende voorwaarden voor beginnende skiërs, ervaren skiërs, freestyle skiërs, ski-alpinisten en crosscountry skiërs. Over de hele vallei zijn er duizenden bedden in hotels, pensions, chalets en appartementen in alle categorieën beschikbaar.

LIPTOVSKÝ MILUKÁŠ EN RUŽOMBEROK

Deze twee stadjes liggen centraal in de regio. In Ružomberok kan je terecht voor het mooie Fullamuseum of voor een wandeling door het  historisch centrum. Ben je op zoek naar souvenieren of terrasjes dan trek je naar Liptovský Mikuláš.

ACTIVITEITEN IN DE ZOMER
ACTIVITEITEN IN DE WINTER